gitarr

 

varför låter gitarrer olika?

Hur en gitarr kan komma att låta beror på en hel hög faktorer, nedan följer några stolpar som kan vara bra att känna till när det gäller solida elgitarrer (vissa punkter gäller även akustiska gitarrer).

 

  1. 1.Material i kropp


Hårda träsorter som exempelvis Lönn, och syntetiska material, ger en skarp attack och ett distinkt ljud (Lönn är tungt!).

Mahogny ger en varmare och rundare ton med mjuk attack.

Ask (Swamp ash) har en mer snärtig och ringande ton, snabb attack och klingande övertoner (skall inte jämföras med hård ask som är jättetungt och har andra tonala egenskaper).

Al är en utmärkt kompromiss som ger bra tonal balans, låter varmt och fylligt, lagom av allt

Lind (Basswood) har en mjuk ton och tål höga volymer vilket lämpar sig bäst för hårdrocksgitarrer.

Egenskaperna i kroppen brukar ofta förfinas eller manipuleras genom att en topp (som regel av lönn) placeras ovanpå kroppen (mahognykropp med lönntopp typ Gibson Les Paul är vanligt)

 

  1. 2.Halsinfästning


Skruvad hals (Bolt-on) ger en förstärkning av vissa frekvenser vilket ger ett mer snärtigt och "Twangigt" ljud (Fender Stratocaster, Telecaster)

Neck-thru-body, halsen är lika lång som gitarren och kroppen består av "vingar" som är limmade på var sida om halsen, ljudet blir oftast ganska tunt och briljant med god sustain. [se bild]

Limmad hals (Set-in) överför strängvibrationerna bäst och ger mycket bra sustain







  1. 3.Material i hals


Lönn är det vanligaste materialet ger ett klart och briljant ljud med snabb attack och bra sustain.

Mjukare trä som mahogny framhäver basfrekvenserna mer och ger en varmare ton med mindre attack och lång, sjungande sustain (används så gott som alltid med en greppbräda av rosenträ, ebenholts eller syntetiska matierial)

Ebenholts och syntetiska material är väldigt hårda och ger en snabb känsla, har snabb attack och lång sustain, mycket briljant ljud

Även justerstången kan ge ljudförändringar: en dubbel stång ger mer sustain, och en enkel tillför mer värme. En kraftigare halsprofil med mer massa - typ femtiotals “bollträ” ger också en varmare och fetare ton

 

  1. 4.Greppbrädan


Lönn ger en klar och briljant ton med snabb attack, balanserad med bra sustain

Rosenträ (Rosewood) ger en varmare och mjukare ton med mindre attack och bra sustain

Ebenholts och syntetiska material är väldigt hårda och ger en distinkt och klar ton, snabb attack och lång sustain  


  1. 5.Huvudvinkel


Ett rakt huvud (Flat headstock) bidrar inte med något strängtryck vid sadeln och låter även strängarna vibrera bakom sadeln vilket ger ett klart och öppet ljud.

Tiltat huvud (Tilt-back headstock) ökar trycket vid sadeln och överför därför mer strängvibration till gitarren vilket ger mer sustain. (hur stor lutningen är anges i grader, exempelvis 14°)

 

  1. 6.Stall


Fixerat stall (typ Les Paul) ger mer sustain och ett djupare ljud

Fixerat "String-thru-body" (typ Telecaster), där strängarna löper genom kroppen, ökar strängtrycket på kroppen och ger mer sustain (samma effekt erhålles vid hög stränghöjd)

Svajstall har färre kontaktpunkter med kroppen och ger därför mindre sustain (går att motverka genom att spänna stallet mot kroppen, nackdelen blir att man bara kan svaja nedåt)

 

  1. 7.Mensuren (Skallängden på halsen) och radien


24 3/4" mensur (Gibson) ger ett välartikulerat, tight och varmt ljud. Gibsonmensuren ger även lägre strängspänning och blir mjukare att spela på, och det kortare avståndet mellan banden kan underlätta för den som har kortare fingrar.

25 1/2" mensur (Fender) ger en klar botten, och ett transparent och briljant ljud

Något som inte direkt påverkar ljudet men väl spelkänslan är greppbrädans radie. Radien är måttet på brädans rundning och mäts oftast i tum. Äldre Fender strata- och tele-halsar har som regel liten radie (7,25 tum) vilket gör dem bekväma för ackordspel. Nackdelen är att det kräver ganska hög stränghöjd för att undvika att strängarna kvävs när man bänder. Fender har numera bara 7,25 tums radie på sina vintage-modeller, standard är annars 9,5 tum men det finns även modeller med "Gibsonradien" 12 tum. En plattare bräda gör att stränghöjden kan hållas låg, å andra sidan är det lättare att träffa rätt sträng med plektrumet om strängarna ligger i en rejäl båge som det blir med liten radie. Det finns även kompromisser som kallas "Compound radius" vilket innebär en liten radie vid sadeln som gradvis ökas ju längre ner på halsen man kommer

 

  1. 8.Mikrofoner


Singlecoil (enkelspole/ Stratocaster) har en låg utsignal och ger ett briljant, spretigt och övertonsrikt ljud. Singlecoil mikrofoner med högre utsignal (hottade) ger en något minskad diskant. Brummar lätt, speciellt om det finns lysrör i närheten.

Humbucker (dubbelspolig/ Les Paul) ger ett fetare ljud med högre utsignal. Släcker ut brum (hum-canceling).

Aktiva mikrofoner typ EMG ger ett exakt och rent "hi-fi" ljud. Batteridrivna.

Utbytesmikrofoner finns numera i mängder för den som vill botanisera i den djungeln, men mikrofonstandarden har samtidigt också höjts när det gäller billigare gitarrer. De vanligaste ingreppen brukar vara att byta stallmiken på en stratocaster till en "stackad" humbucker i singlecoil-format för ett rockigare sound, eller byta hela setet singlecoil mikrofoner till ett brumfritt alternativ